Sezonowe warzywa tak samo jak owoce, można świetnie wykorzystać na maseczki. Najlepsze do tego są: marchewka, ziemniaki, pietruszka, ogórek.
Warto własne warzywa mieć z ogrodu ale na początku sezonu nie jest to możliwe, dlatego warto patrzeć co się kupuje. Warzywa powinny być twarde, dojrzałe i staranie je powinnaś obierać i myć lub wykorzystywać w pełni, ponieważ skórka tak naprawdę zawiera najwięcej witamin i minerałów. Maseczki takiego rodzaju i okłady możesz stosować raz do dwóch razy w tygodniu. Ale dodatkowo możesz jeść dużą ilość warzyw, aby w diecie ich także było sporo.
Maseczki i okłady, które warto spróbować zrealizować w sezonie letnim:
Ogórkowa idealnie napina skórę.
– Maseczka: ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij z niego sok. Dodaj mąkę ziemniaczaną, aby powstała papka. Rozprowadź na twarz, przykryj gazą a potem zmyj letnią wodą.
– Plasterki: Warto przecierać twarz 5-6 plasterkami ogórka. Działa to idealnie na rozszerzone pory i delikatnie rozjaśnia skórę.
Marchewkowa odświeża cerę.
– Maska: marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj łyżkę mąki owsianej i wymieszaj. Nałóż na twarz i szyję i przykryj gazą. Zmyj potem letnią wodą.
– Papka: około 3-4 łyżki soku z marchwi utrzyj z żółtkiem i kroplami oliwy z oliwki aż powstanie taka papka jednolita. Rozprowadź na twarz a potem zmyj ciepłą wodą.
Ziemniaczana spłyca zmarszczki.
– Maska: Ugotowanego kartofla rozgnieść widelcem, zmieszaj z żółtkiem i odrobiną mleka, by powstała papka. Podgrzej ją w rondelku i rozprowadź na twarz i szyję. Przykryj ręcznikiem wilgotnym i potem zmyj.
– Mączka: Zmieszaj kilka łyżeczek mąki z wodą mineralną i odstaw jak napęcznieje. Można dodać do niej kilka kropli oliwy lub witaminy E i A. Papkę nanieś na twarz apotem zmyj.
Takie maseczki są przydatne w każdej sytuacji i nie zajmują więcej niż 10 minut.