Analiza włosów to nowa metoda badania zawartości pierwiastków w organizmie, wykonywanych w laboratoriach za pomocą specjalistycznych urządzeń.
W taki sposób można nawet określić stopień obciążenia organizmu toksynami pochodzącymi z środowiska. Uboga dieta i złe odżywianie a do tego stres mogą obciążać dodatkowo gospodarkę pierwiastkową. Takie minerały jak żelazo, cynk, magnez nasz organizm powinien przyjmować wraz z pożywieniem. Jeżeli tych składników jest zbyt mało, mogą występować często bóle głowy i zaburzenia koncentracji. Zawartość minerałów w organizmie znajduje swe odzwierciedlenie w budowie włosa, ponieważ codziennie odkłada się w nich minimalna ilość składników.
Taki wynik analizy włosów oddaje wartość ostatnich 3 miesięcy. W taki sposób możemy rozpoznać wahania poziomu minerałów lub obciążenia toksynami.
Do całej analizy włosa potrzeba zaledwie około 1 g włosów z okolic szyi.
Odcina się je specjalnymi nożyczkami, które chwytają mniej więcej co 5 włos, co nie powoduje dziur w włosach. Taka próbka zostaje wysłana do laboratorium.
Ważne ! Włosy takie nie mogą być w ostatnich 3 miesiącach farbowane, tlenione, i poddawane innym zabiegom chemicznym.
Analiza laboratoryjna polega na czyszczeniu rozpuszczaniu i badaniu w laboratorium. Dzięki nowym technologiom wyniki mogą być bardziej dokładne.
Dieta na ładne włosy w składnikach witaminowych to:
– witamina A; wołowina, baranina, mleko, żółtko, marchew, papryka.
– witamina z grupy B: drożdże piwne, kiełki pszenicy, pełnoziarniste zboże, pierś z indyka i kurczaka, makrele, sardynki, ziemniaki, rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, maślanka, jogurt.
– cynk: pestki słonecznika, mąka sojowa, owoce morza, otręby, kiełki pszenicy, orzechy nerkowca, zielona fasolka.
– kwas krzemowy: zielone warzywa, napar z skrzypu polnego, pełnoziarniste zboże.