Czerwiec dla wielu jest jednym najpiękniejszych miesięcy w roku. To czas kiedy trwa jeszcze wiosna, powoli jednak daje o sobie znać lato. Jest to czas kiedy możemy cieszyć się dobrodziejstwami natury, w które, jeśli nie macie własnej działki, zaopatrzycie się na targach warzywnych.

Królestwo za truskawki i czereśnie! 

Czerwiec to czas kiedy w najlepsze trwa sezon truskawkowy i możecie sobie pozwolić na zakup owoców pochodzących z upraw polskich hodowców. Ceny truskawek są również bardziej przystępne, niż w innych porach roku. Truskawki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, zarówno do deserów, jak i do lekkich, letnich posiłków. Warto również pomyśleć o zrobieniu przetworów na zimę, aby ten wspaniały smak pozostał z Wami na dłużej w postaci konfitur, dżemów czy kompotów.
Czerwiec to przede wszystkim miesiąc czereśni. Podobnie jak truskawki nadają się one idealnie do deserów, równie dobrze smakują w wersji solo. Wspaniale nadają się na przetwory, zaś naszym ostatnim odkryciem jest nalewka z czereśni własnej produkcji, którą zdecydowanie polecamy!
W tym miesiącu zaczynają również dojrzewać niektóre odmiany porzeczek, które dzięki swej cierpkości świetnie nadają się na orzeźwiające kompoty czy kwaskowate dżemy.

Warzywny zawrót głowy

Czerwiec to czas kiedy wciąż możecie kupić młodą, białą kapustę i przygotować ją na ciepło z dodatkiem koperku i śmietany. To danie, na które u nas czeka się całą zimę i znika z garnka niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Zakupicie już teraz świeży, jeszcze nieprzetworzony szpinak z rodzimych upraw, z niego zaś możecie wyczarować prawdziwe przysmaki, które nie wymagają dużego nakładu pracy ani czasu a cieszą podniebienie wspaniałym, pełnym witamin smakiem.
Warto zakupić w tym czasie szparagi, na które sezon trwa dość krótko, bo tylko przez maj i czerwiec. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ nadają się doskonale zarówno na obiady, jak i na kolacje, i wspaniale komponują się z wieloma produktami. Ich walorem oprócz smaku, jest również duża zawartość witamin i wartości odżywczych. Szczególnie polecamy je kobietom w ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.
Czerwiec to dobry czas na zakup świeżej botwiny. Przygotujecie z niej pyszną, tradycyjną zupę a także chłodnik. Znajduje ona również świetne zastosowanie jako składnik zdrowych, pełnych witamin, wiosennych sałatek.
Kolejnym świetnym produktem do wykorzystania w Waszej wiosennej kuchni jest bób. Od lat cieszy się on niesłabnącym powodzeniem w polskich domach i idealnie pasuje do zup czy sałatek.
Każdy, kto zapoznał się z twórczością Małgorzaty Musierowicz doskonale wie jak wspaniałe właściwości posiada kalafior. W Polsce jego zbiory zaczynają się zazwyczaj w maju, więc w czerwcu możecie mieć pewność, że zakupicie doskonałej jakości kalafiory z rodzimych upraw, które będziecie mogli wykorzystać do zup lub sałatek.
W czerwcu dostępny jest już również rabarbar, będący doskonałym dodatkiem do ciast, kompotów. Wspaniale komponuje się w konfiturach wraz z truskawkami oraz jest świetnym dodatkiem do mięs.