Z warzywami bywa w naszym życiu różnie – zwykle jako dzieci za nimi nie przepadamy, bo nie są słodkie i nie smakują tak dobrze jak czekolada. Jednak z czasem dojrzewamy, zaczynamy się uczyć i rozumieć, czemu są one tak ważne i potrzebne naszemu organizmowi do odpowiedniego funkcjonowania. Z czasem wiemy też jak je odpowiednio przygotowywać, aby smakowały tak jak chcemy. Obecnie żyjemy w czasach, kiedy z każdej strony słyszy się „o super produktach” – i bardzo często są nimi właśnie – stare, dobrze znane nam wszystkim warzywa, które nasze mamy od samego początku kładły nam na talerz. Oczywiście wszystkie warzywa są bardzo dobre i zdrowie oraz mają wiele składników odżywczych. Warto jednak poświęcić trochę więcej uwagi w szczególności warzywom zielonym, ponieważ mają one naprawdę korzystne działanie dla naszego organizmu. Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie super moce mają zielone warzywa to zapraszam Cię do lektury tego artykułu!

Czemu warto jeść wiele zielonych warzyw?

Zielone warzywa, tak i wszystkie warzywa mają w sobie naprawdę wiele składników odżywczych. Przede wszystkim wyróżniają się tym, że dostarczają do naszego organizmu: potas, magnez, żelazo, wapń, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy oraz beta-karoten. Powinieneś byś także świadom, że w wielu zielonych warzywach możemy odnaleźć również antyoksydanty takie jak: sulforafan (ma on działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe), kwercetyna, zeaksantyna (bardzo dobrze wpływa na i poprawia nasz wzrok) oraz luteina, która ma właściwości przeciwutleniające.

W jakich zielonych warzywach znajdziemy najwięcej witamin?

Obecnie w sklepach i warzywniakach mamy naprawdę ogromny wybór warzyw oraz owoców. Jeśli chcemy spożywać „super warzywa” to powinniśmy się decydować na zakup takich warzyw jak: zielona papryka, bób, sałata, kapusta, brukselka, karczochy, fasolka szparagowa czy cukinia. Poza tym warto wzbogacić swoją dietę również o takie warzywa jak: jarmuż, szpinak czy rukola. Doskonałym wyborem będzie także zakup takich warzyw jak: cykoria, botwina, nać pietruszki, groszek, ogórek, seler naciowy czy brokuły. Plusem tych warzyw jest to, że nawet zimą możemy je kupić zamrożone i trzymać w naszym zamrażalniku. Są to doskonałe warzywa z których może podawać w formie sałatki, kremu, zupy czy nawet porannego koktajlu, który zapewni nam energię na cały dzień.

Jak działa na zdrowie chlorofil, który jest w zielonych warzywach?

Chlorofil jest nazwa zielonego barwniku, który ma zbliżoną budowę molekularną do barwnika krwi, czyli hemoglobiny. Należy go spożywać z warzywami jak najwięcej, ponieważ łagodzi on objawy astmy, przyśpiesza gojenie się wrzodów, hamuje stany zapalne, wzmacnia system naczyniowy, pomaga oczyścić jelita i wątrobę oraz wspomaga tworzenie się krwi w naszym organizmie.