Sałatki to doskonałe i lekkie danie, które możemy jeść niemalże bez limitu. Przede wszystkim sałatki są bardzo zdrowe i pożywne, a co ważniejsze – nie mają wiele kalorii, więc jest to doskonały alternatywa dla osób na diecie, które powinny uwzględnić sałatki w swoim codziennej rozpisce posiłków. Sałatki to także uniwersalne danie, które możemy jeść na śniadanie, obiad, kolacje czy deser (w postaci lub z dodatkami świeżych owoców) – jest to również doskonała przekąska na każdą imprezę! Nie musisz zapychać się chipsami i ciastkami, kiedy możesz sięgnąć po lekką i zdrową sałatkę! Wiosna to szczególny czas kiedy więcej świeżych, sezonów warzyw jest dostępnych w sklepach czy na targu – dlatego jest to idealny moment, aby zacząć robić i jeść sałatki! Pamiętajmy jednak o tym, aby nasze sałatki były dobre jakościowe i rzeczywiście zdrowe powinniśmy zadbać oto, aby składniki z których je wykonamy były z ekologicznych upraw. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych przepisów na pyszne, wiosenne sałatki z ekologicznych produktów. Zapraszam do lektury!

Pora na wiosenną sałatkę z … pokrzywy!

Pokrzywa to ziele, które jest dostępne niemal wszędzie, możemy ją hodować w swoim ogródku (i być pewnym, że jest ekologiczna) lub kupić w aptece czy specjalnym sklepie zielarskim. Poza tym musisz wiedzieć, że liście pokrzywy przeciwdziałają anemii oraz artretyzmowi, a także wzmacniają krew. Największym atutem pokrzywy jest także to, że w przeciwieństwie do innych warzyw nie jest ona sztucznie naświetlana oraz silnie nawożona. Aby wykonać tą przepyszną i zdrową sałatkę będziesz potrzebować: dwie łyżki oleju z pestek winogron, dwie łyżki octu jabłkowego, miskę młodych pokrzyw oraz ¼ łyżeczki soli. Następnie musisz dokładnie umyć, a potem sparzyć wrzątkiem młode pokrzywy. Potem należy wsypać je do miski, po czym posolić, zalać octem i olejem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na czas około 5-6 minut. I gotowe! Po tym czasie możesz spożywać pyszną sałatkę samą albo nałożyć sobie ją na kanapkę! Smacznego!

Wiosenna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, kiełkami i białym serem!

Do przygotowania tej super sałatki będziesz potrzebować takich produktów jak: pół długiego, świeżego ogórka, pęczek rzodkiewki, pęczek cebulki dymki i opakowaniu mieszanki sałat. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć również w takie składniki jak 25 dekagramów sera białego oraz w szklankę rzeżuchy (opcjonalnie w opakowanie kiełków lucerny). Do przygotowania sosu do sałatki będziesz potrzebować: ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, pieprz, łyżkę octu winnego, sól oraz trzy łyżki oliwy. Gdy masz już wszystko to pora zabrać się za przygotowanie! Najpierw połącz sałatę z pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami, w półplatserki ogórkami, rzeżuchą oraz z pokrojoną dymką. Po czym wszystko posyp pokruszonym serem i dokładnie rozgnieć czosnek. Następnie wykonaj sos z podanych składników i dodaj do niego rozgnieciony czosnek. Całość polej na sałatkę, dokładnie wymieszaj i dopraw. I gotowe! Smacznego!