Ciąża to niezwykły czas w życiu każdej kobiety, kiedy powinna ona dbać o siebie i o swoje zdrowie o wiele bardziej niż normalnie. Będąc w stanie błogosławionym przyszłe mamy powinny unikać spożywania alkoholu, palenia papierosów, jedzenia słodyczy, chipsów oraz wielu innych niezdrowych przekąsek, które nic nie wnoszą do naszego organizmu poza pustymi kaloriami. Głównym i sprawdzonym źródłem witamin oraz substancji odżywczych powinny być przede wszystkim warzywa i owoce, ponieważ zawierają ich najwięcej, są smaczne i bardzo łatwo przyswajalne. Poza standardowymi posiłkami kobiety w ciąży powinny wzbogacić swoją dietę również o soki wyciskane ze świeżych owoców i warzyw, ponieważ będzie to dla nich gwarancją zdrowia oraz właściwego rozwoju dziecka w ich łonie. Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie konkretnie warzywa i owoce są najlepsze do sporządzenia z nich świeżo wyciskanych soków to zapraszam Cię do lektury tego artykułu!

Pij dużo soku jabłkowego!

Dla kobiet w ciąży poleca się picie soku jabłkowego, ponieważ jest to źródło związków polifenolowych, które mają za zadanie regulować gospodarkę elektrolitową. Poza tym powinnaś także wiedzieć, że substancje, które znajdują się w jabłku chronią również nasz organizm przed wpływem wolnych rodników. Dla zdrowia i dobra Twojego oraz Twojego dziecka musisz wypić co najmniej jedną szklankę świeżo wyciskanego soku z jabłek dziennie, ponieważ jedna szklanka, czyli 200 mililitrów soku jabłkowego ma w sobie aż od 50 do 10 miligramów tej substancji. Jabłka w Polsce nie są drogie, więc już dziś zacznij robić dla siebie i swojego dziecka soki jabłkowe!

Przygotuj sok z buraków, ponieważ zawiera niezbędny dla Ciebie kwas foliowy!

W trakcie ciąży u kobiet drastycznie wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy, który należy regularnie uzupełniać w naszym organizmie. Jest on niesamowicie ważny dla prawidłowego funkcjonowania, ponieważ bierze on udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych, czyli wewnętrznokomórkowych substancji, które są niezastąpione jeśli chodzi o prawidłowy podział komórek rosnącego w Twoim brzuchu płodu. Powinnaś także wiedzieć, że kwas foliowy odpowiada za kształtowanie się narządów płodu oraz za wytwarzanie krwi matki i dziecka, pełni on więc bardzo ważną funkcję. Aby dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej kwasu foliowego w naturalnej postaci powinniśmy spożywać soki z buraka, truskawek, jarmużu oraz szpinaku.

Najwięcej witaminy A znajdziesz w soku marchwiowym!

Będąc w ciąży koniecznie powinnaś zadbać oto, aby dostarczyć sobie jak najwięcej witaminy A. Zdecydowanie najlepiej przyswajalna będzie ona w formie beta karotenu, którego źródłem jest właśnie marchew. To właśnie dzięki ten mikroskładnik pozwala nam na zachowanie pięknej i zdrowej skory oraz wspiera on działanie naszych błon śluzowych. Codziennie powinnaś pić przynajmniej szklankę soku z marchewki!