Coraz częściej wiele osób nie ma czasu na samodzielne przygotowanie obiadu. Bo trzeba dziecko zawieźć do szkoły, bo się śpieszymy, a tutaj jeszcze czeka nas trening… zawsze znajdzie się coś ważniejszego niż samodzielne przygotowanie obiadu. Dlatego zwykle „jemy coś na szybko”, bierzemy coś z Fast food albo wyskoczymy ze znajomymi na pizzę. To jest w porządku, gdy przydarza nam się raz w miesiącu, może dwa, ale na pewno nie codziennie. A wbrew pozorom przygotowanie obiadu wcale nie jest takie czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Obecnie też coraz bardziej modnej stają się „lunch boxy” – czyli plastikowe lub szklane pudełka, w które pakujemy swoje obiady i jeśli na przykład mamy taką możliwość to odgrzewamy sobie w mikrofali lub piekarniku w pracy. Zawsze istnieje też opcja przygotowania obiadu na zimno. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na szybki obiad do pracy, które koniecznie musisz wypróbować!

Składniki niezbędne do przygotowania dwóch porcji przepysznej tortilli z łososiem!

Do przygotowania torilli z łososiem będziesz potrzebować takich składników jak: jedna papryka, garść pomidorków koktajlowych, miękki twaróg oraz świeża bazylia. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się również w takie produkty jak: 100 gram łososia wędzonego, dwie tortille pełnoziarniste oraz garść czarnych oliwek. Jeśli masz już ze sobą wszystkie, niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie przepysznej tortilli z łososiem!

Przygotowanie pysznej tortilli z łososiem!

Na początku podgrzej tortille na dużym ogniu przez około minutę. Potem ugnieć dokładnie w miseczce miękki twaróg, lub jeśli posiadasz twardy ser biały to koniecznie ugnieć go w miseczce z jogurtem greckim. Na rozwiniętym placku z tortilli kładziemy miękki twaróg, pół łososia, pokrojone w plasterki oliwki oraz po kilka liści bazylii. Następnie wszystko zwijamy w całość i przekrawamy ostrożnie na pół. Kładziemy naszą tortille to naszego „lunch boxu”, a obok dodajemy do niego kilka kawałków papryki oraz kilka pomidorków cherry i obiad gotowy! Smacznego!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego bakłażana a parmezanie!

Składniki, których będziesz potrzebował do tego dania to: jedna cebula, oliwa, sól, pieprz, anchois, kapary oraz 2 lub 3 bakłażany. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie produkty jak: trzy łyżki mąki pełnoziarnistej, 200 gram twardego parmezanu, 100 mililitrów wody, 500 gram sosu pomidorowego oraz garść świeżych liści bazylii.

Przepis na przepysznego bakłażana w parmezanie

Na początku nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż folią Alu. Potem na płąski talerz nalej troszkę wody, a na drugi wysyp część parmezanu oraz mąkę. Wymieszaj parmezan z mąką. Następnie musisz pokroić bakłażana w okrągłe plastry, zamoczyć je w wodzie, a potem w mieszance z mąki i parmezanu. Bakłażany wyłóż na spore blachy i włóż do piekarnika na 10 minut. Po czym wyjmij je i odwróć na drugą stronę. Potem zeszklij w garnku cebulę, dodaj przecier pomidorowy, kilka łyżek wody, kapary, anchois i liście bazylii – wszystko zagotuj i duś na małym ogniu przez 10 minut. Wlej oliwę i kilka łyżek sosu pomidorowego do naczynia żaroodpornego. Włóż do niego podpieczone bakłażany, ułóż je w jedną warstwę, polej je połową sosu oraz posyp połową parmezanu. Potem ułóż na tym drugą wartę bakłażanów, posyp resztą parmezanu i polej połową sosu. Piecz około 10 minut. Gotowe! Smacznego!