Skóra wrażliwa często reaguje na wpływy atmosferyczne poprzez zaczerwienieniem skóry, dodatkowo może także być łuszczenie i nieprzyjemne uczucie napięcia. Krem na dzień do cery takiej powinien właśnie zawierać składniki,które pomagają skórze utrzymać wilgoć skóry a także chroniły przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Gdy te składniki są dobrze połączone wtedy skóra jest promienna i zdrowa. Ma to znaczenie nie tylko jesienią ale i zimą, kiedy skóra jest narażona na wiatr i mróz. Często przemieszczamy się z różnych temperatur powietrza wtedy nasza skóra się wysusza i nagle robi się matowa i wygląda na zmęczoną. Podobnie jest z skórą tłustą, która ma tendencje do trądziku. Najlepszy do takiej skóry jest krem, który ustabilizuje czynność gruczołów łojowych i działa przeciwzapalnie. Jeżeli będziemy używać dobrego kremu to skóra będzie lepiej wyglądać i nie będzie taka wrażliwa na czynniki atmosferyczne.
Zimą udział tłuszczu w kremie na dzień można troszkę zwiększyć, ponieważ skóra będzie lepiej chroniona przed niską temperaturą, jednym słowem woda w kremie nie będzie zamarzać. Latem zaś cera trądzikowa potrzebuje często żelu z aloesu. Można nanosić na skórę nawet przed kremem jako dodatkową ochronę.
Krem na dzień do cery trądzikowej i wrażliwej najlepiej gdy wykonamy przechowywać w pojemniczku na krem z szpatułką lub czystą łyżeczką. Wystarczy jedna mała dawka i dobrze rozsmarowanie jego po twarzy, szyi i dekolcie.
Krem własnej roboty na dzień do skóry wrażliwej:
10g lanoliny
5g wosku pszczelego
5 g masła kakowego
40 ml olejku z orzechów makadamia
40 ml hydrolatu lawendowego
5 kropli olejku sandałowego
Krem własnej roboty na dzień do skóry trądzikowej:
10g lanoliny
5g wosku pszczelego
3g masła kakaowego
35 ml olejku z orzechów makadamia
30 ml hydrolatu szałwiowego
5 kropli olejku z mirry
Sposób przyrządzenia:
Lanolinę, wosk pszczeli i masło kakaowe podgrzej w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
Gdy tylko masa się roztopi, szklaną pałeczką lub plastikową łyżką dodaj do niej olejek z orzechów makadami i wymieszaj.
Odpowiedni hydrolat podgrzej.
Gorący hydrolat dodawaj po kropli dodawaj do fazy tłustej, mieszając mikserem lub trzepaczką.
Mieszaj składniki tak długo aż będą ostygnięte i będą posiadać konsystencje jednolitą.
Krem nałóż do pojemniczka i przechowuj. Ważność kremu około 3 miesiące.