Krem na dzień do cery trądzikowatej naturalny

Skóra wrażliwa często reaguje na wpływy atmosferyczne poprzez zaczerwienieniem skóry, dodatkowo może także być łuszczenie i nieprzyjemne uczucie napięcia. Krem na dzień do cery takiej powinien właśnie zawierać składniki,które pomagają skórze utrzymać wilgoć skóry a także chroniły przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. kremy naturalneGdy te składniki są dobrze połączone wtedy skóra jest promienna i zdrowa. Ma to znaczenie nie tylko jesienią ale i zimą, kiedy skóra jest narażona na wiatr i mróz. Często przemieszczamy się z różnych temperatur powietrza  wtedy nasza skóra się wysusza i nagle robi się matowa i wygląda na zmęczoną. Podobnie jest z skórą tłustą, która ma tendencje do trądziku. Najlepszy do takiej skóry jest krem, który ustabilizuje czynność gruczołów łojowych i działa przeciwzapalnie. Jeżeli będziemy używać dobrego kremu to skóra będzie lepiej wyglądać i nie będzie taka wrażliwa na czynniki atmosferyczne.

Zimą udział tłuszczu w kremie na dzień można troszkę zwiększyć, ponieważ skóra będzie lepiej chroniona przed niską temperaturą, jednym słowem woda w kremie nie będzie zamarzać. Latem zaś cera trądzikowa potrzebuje często żelu z aloesu. Można nanosić na skórę nawet przed kremem jako dodatkową ochronę.

Krem na dzień do cery trądzikowej i wrażliwej najlepiej gdy wykonamy przechowywać w pojemniczku na krem z szpatułką lub czystą łyżeczką. Wystarczy jedna mała dawka i dobrze rozsmarowanie jego po twarzy, szyi i dekolcie.

Krem własnej roboty na dzień do skóry wrażliwej: 

10g lanoliny

5g wosku pszczelego

5 g masła kakowego

40 ml olejku z orzechów makadamia

40 ml hydrolatu lawendowego

5 kropli olejku sandałowego

Krem własnej roboty na dzień do skóry trądzikowej:

10g lanoliny

5g wosku pszczelego

3g masła kakaowego

35 ml olejku z orzechów makadamia

30 ml hydrolatu szałwiowego

5 kropli olejku z mirry

Sposób przyrządzenia:

Lanolinę, wosk pszczeli i masło kakaowe podgrzej w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.

Gdy tylko masa się roztopi, szklaną pałeczką lub plastikową łyżką dodaj do niej olejek z orzechów makadami i wymieszaj.

Odpowiedni hydrolat podgrzej.

Gorący hydrolat dodawaj po kropli dodawaj do fazy tłustej, mieszając mikserem lub trzepaczką.

Mieszaj składniki tak długo aż będą ostygnięte i będą posiadać konsystencje jednolitą.

Krem nałóż do pojemniczka i przechowuj. Ważność kremu około 3 miesiące.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz