Niestety warzywa to produkt, który nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem, w szczególności wśród dzieci. Zwykle nie są one zbyt słodkie, nie są pokryte czekoladą i nie wyglądają tak apetycznie jak ciastka czy czekolada. Warzywa mają trudną konkurencję do pokonania, ale nie jest to niewykonalne. Cały sekret ukryty jest w tym w jaki sposób zaserwujemy warzywa naszym dzieciom. Dużo zależy od tego jak je przyprawimy oraz czy będą one się układały na talerzu w uśmiechniętą buźkę lub misia, czy będzie to papka znajdująca się na talerzu. Nie zapominajmy o tym, że nie tylko dorośli, ale dzieci również jedzą wzrokiem. Dlatego nawet jeśli nie raz kosztuje nas to trochę więcej czasu to warto posiedzieć trochę dłużej nad posiłkiem, w którym chcemy podać naszemu dziecku warzywa – aby nie tylko on dobrze smakował, ale również aby był smaczny. Zastanawiasz się jak to zrobić? Poniżej znajdziesz krótki poradnik na ten temat.

Czemu tak ważne jest, aby nasze dziecko jadło dużo warzyw?

Aby zrozumieć dlaczego powinniśmy nauczyć jeść nasze dziecko warzywa sami musimy sobie przypomnieć – co one wnoszą do naszego organizmu i czemu są tak dla niego ważne. Pamiętaj także o tym, że przykład idzie z góry. Jeśli sami nie jadamy zbyt często warzyw to jak możemy mieć pretensję do naszego dziecka, że nie chce tego robić? Albo jak możemy podawać mu coś, co nam samym nie smakuje? Warto sobie przemyśleć tą kwestię. Wszystkie warzywa to źródło błonnika, soli mineralnych oraz mnóstwa witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego dziecka. Poza tym warzywa dostarczają nam ważnych flawonoidów oraz mikroelementów. Warto także wiedzieć, że niektóre substancje w warzywach mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.

Jak podawać dziecku warzywa, aby nie traciły swoich właściwości?

Przede wszystkim najlepiej jest serwować warzywa na surowo, ponieważ mają one wtedy najwięcej witamin oraz mikroelementów. Możemy podawać naszemu dziecku malutkie marchewki lub różyczki brokułu. Jeśli jednak chcemy podać naszemu dziecku warzywa na ciepło to starajmy się je piec, dusić, gotować je na małej ilości wody lub w ogóle na parze. Dzięki temu nie będą one tracić swoich wartości odżywczych.

W jaki sposób nauczyć dziecko jedzenia warzyw?

Warzywa możemy podawać naszemu dziecku w różnej formie – może to być zupa, sok lub przecier, który będzie dla nich łatwiej i lepiej przyswajalny. Dzieci uwielbiają soki i lubią zwykle zupy – dlatego możemy spróbować przemycić trochę warzyw do innych codziennej diety w ten sposób. Poza tym dobrym rozwiązaniem będzie dodawanie warzyw do innych posiłków typu naleśniki, makarony, kaszki, puree ziemniaczane, soki owocowe, ryby czy też wszelkiego rodzaju pasty.