Jedno jest pewne – nikt nie rodzi się z idealną sylwetką. Współczesny świat narzuca nam konkretny typ wyglądu, i o ile powinniśmy mieć świadomość, że to tylko chwilowa moda, to nie ma nic złego w tym, by dążyć do zdrowego i pięknie wyglądającego ciała. Mówi się, że ćwiczenia to jedynie 30% sposobu na wymarzoną sylwetkę. Pozostałe procenty to w ogromnej mierze nasza codzienna dieta. Zaledwie ułamek procenta należy do skłonności genetycznych i „dobrodziejstwa inwentarza”. Dziś opowiemy o tym, jakie zielone produkty wspomogą nasze codzienne posiłki w dążeniu lub utrzymaniu zdrowej sylwetki! Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Siła szpinaku

Można by powiedzieć: bądź niczym Papaj! Chyba wiele z nas pamięta o bajkowym żeglarzu, któremu po zjedzeniu puszki szpinaku rosły mięśnie. Nie ma w tym zbytniej przesady, bo szpinak to dobroczynne warzywo, również w procesie odchudzania. Liście szpinaku zawierają duże ilości witaminy A, C i K, kwasu foliowego, wapnia, magnezu i błonnika. Poza tym szpinak ma właściwości neutralizujące wolne rodniki, które znacznie przyspieszają procesy starzenia się skóry. Szpinak nadaje się do wielu dań, ale od razu powiemy, że łączenie go z usmażonym żółtym serem (i ogólnie sam proces smażenia) pozbawia go większości cennych składników. Szpinak najlepiej wrzucać do zdrowych koktajli albo dodawać na kanapki. Świetnym pomysłem będzie sałatka z dodatkiem świeżych liści szpinaku z dodatkiem oliwy i czosnku. Jak wiadomo, tłuszcze pomagają w przyswojeniu się witaminy A. Mrożony szpinak to również dobra alternatywa np. do zrobienia sosu do makaronu.

Odświeżający ogórek

Pomimo tego, że ogórki w znacznym stopniu składają się z wody, jedzenie ich jest bardzo ważne dla naszego organizmu, szczególnie latem. Jak wiadomo, ludzkie ciało potrzebuje dużej ilości płynów – wody, a nie każdy lubi pić 3 litry niegazowanej wody dziennie. Dlatego ogórki (czy arbuz) to świetna alternatywa. Ogórki uważa się za pospolite i łatwo dostępne warzywa, więc większość osób nie docenia ich właściwości. O czym mówimy? Ogórki wykazują m. in. działanie przeciwnowotworowe (zawierają kukurbitacyny, przez co są gorzkie, ale ta substancja ma działanie przeciwrakowe), wspieranie układu immunologicznego przez wysoką zawartość witaminy C czy … zabijanie nieświeżego oddechu! Poza tym mają znikomą ilość kalorii, więc można się nimi dosłownie objadać bez konsekwencji. Ciekawym pomysłem na ogórki jest dodanie ich do wody, dzięki czemu będziesz się czuć bardziej nawodniony. Co więcej, ogórek jest także warzywem z grupy zasadotwórzej, czyli pomaga w odkwaszaniu organizmu. Jedząc reguralnie ogórki możesz na pewno poczujesz się zdrowiej, pomagają one przywracać naturalne zasoby energii w ludzkim ciele.