Jesień to pora roku, którą się albo kocha albo nienawidzi. Oczywiście w dużej mierze zależy to od pogody – ponieważ bywa, że polska jesień jest deszczowa, szara i nieprzyjemna. Czasami jednak zdarza nam się piękna, polska złota jesień, wtedy aż ma się ochotę spacerować całymi dniami. I właśnie po takich spacerach nie ma nic lepszego niż ciepła zupa – czekająca na nas w domu. Spacery jesienią mają to do siebie, że są już dość chłodne, więc ciepły, rozgrzewający posiłek to istne marzenie. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów, dotyczących rozgrzewających zup na jesień, które warto przyrządzić w swojej kuchni!

Skoro mamy jesień to mamy i… grzybową!

Chyba każdy z nas jadł kiedyś grzybową – zdecydowanie jest to doskonała zupa, którą warto przygotować i zaserwować w jesienne popołudnie. Jeśli akurat masz w domu świeżo zebrane prawdziwki i podgrzybki to koniecznie wykorzystaj je do zupy! Natomiast, jeżeli nie to zawsze możesz użyć tych sklepowych, albo tych mrożonych – ważne żeby były grzyby.

Składniki niezbędne do przygotowania zupy grzybowej

Aby przygotować jesienną zupę grzybową będziesz potrzebować: 300 do 400 gram świeżych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków), około 750 mililitrów wywaru drobiowego lub warzywnego, marchewkę i kawałek selera. Ponadto powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: dwa lub trzy ziemniaki, mała cebula, dwie łyżki masła, jedna czwarta szklanki słodkiej śmietanki, gałązka lubczyku, gałązka natki pietruszki, pięćdziesiąt gram suchego (najlepiej pełnoziarnistego) makaronu typu muszelki, świderki lub cienka wstążka, szczypta soli morskiej oraz szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie zupy grzybowej

Gdy już zaopatrzysz się we wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie naszej pysznej zupy! Na początku musisz dokładnie oczyścić grzyby z wszelkiego piasku oraz leśnej ziemi (w przypadku kupnych – możesz pominąć ten punkt). Potem grzyby należy wypłukać na sitku, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić je na malutkie kawałki. Gdy to zrobimy to kroimy na drobno cebulę po czym delikatnie smażymy ją na maśle aż się zeszkli. Następnie do cebulki dodajemy nasze pokrojone grzybki i całość dusimy. Kiedy już woda odparuje z grzybów to dodajemy marchewkę i seler (które wcześniej ścieramy na tarce o grubych oczkach). Wszystko przez chwilę smażymy. Potem podgrzewamy bulion i wkładamy do niego pokrojone ziemniaki, które gotujemy około 11 minut. Gdy zrobimy to bierzemy podsmażone grzyby oraz warzywa razem z makaronem i gałązką lubczyku, które dodajemy do naszego bulionu. Całość doprawiamy solą morską i gotujemy przez około 15 minut. Następnie doprawiamy nasz bulion pieprzem oraz słodką śmietanką. I gotowe!

Pyszna i rozgrzewająca zupa fasolowa

Aby przygotować zupę fasolową będziemy potrzebować: 1,5 bulionu drobiowego, 1/3 szklanki śmietany, 1 szklanka białej fasoli konserwowej oraz szklanka czerwonej fasoli konserwowej. Poza tym musimy się zaopatrzyć także w 4 strąki zielonych papryczek chili, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka masła, natka pietruszki, sól, pieprz i żółty ser tarty.

Przygotowanie zupy fasolowej

To bardzo szybki i prosty przepis: do gotującego się bulionu wrzucamy czerwoną i białą fasolę oraz papryczki chilii – i wolno gotujemy. Następnie na oddzielnej patelni smażymy masło z koncentratem i dodajemy do naszej zupy. Na koniec przyprawiamy i dodajemy śmietanę! I gotowe! Zupę możemy udekorować pietruszką oraz startym serem. Zupa fasolowa z chilli to coś, co na pewno nas dobrze rozgrzeje w zimny, jesienny wieczór!