Kto z nas nie ma czasem chęci na coś słodkiego? Pyszny deser jest nie tylko zwieńczeniem smacznego posiłku, ale też znakomitym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Jednak gotowe słodycze są często nie tylko bardzo kaloryczne, ale też zawierają wiele szkodliwych składników, takich jak olej palmowy, czy syrop glukozowo – fruktozowy. Na szczęście nie oznacza to, że musimy odmawiać sobie słodkości. Zastąpmy je pysznymi i zdecydowanie zdrowszymi domowymi deserami.
Oto pięć sprawdzonych przepisów.

Tarta z kremem i malinami. Jak to możliwe, że takie ciasto możemy uznać za zdrowy deser? Kluczem jest dobór składników. Tartę pieczemy z mąki pełnoziarnistej, która jest zdecydowanie zdrowszym wyborem niż biała mąka. Na tartownicę standardowej wielkości potrzebujemy 250 gramów pełnoziarnistej mąki, 130 gramów schłodzonego masła pokrojonego w kostkę i żółtko. Najlepiej wyrobić ciasto robotem kuchennym, bo kruche ciasto musi być wyrabiane jak najszybciej – idealnie, jeśli nie podgrzewamy go dłońmi. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę zimnej wody. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy przez minimum pół godziny.

Wyklejamy ciastem formę i nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Następnie przykrywamy tartę papierem do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążenie – jeśli nie mamy specjalnych kulek do pieczenia tarty, możemy użyć np. fasoli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Wyciągamy ciasto, zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy przez jeszcze około 25 minut. Wystudzoną tartę smarujemy serkiem mascarpone zmiksowanym z odrobiną cukru pudru. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto możemy też podać w wersji z innymi owocami.

Deser z nasionami chia. To przekąska, która od dawna króluje na zdjęciach na Instagramie. Prezentuje się niezwykle efektownie, a do tego jest pyszna, lekka i bajecznie prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy nasion chia, jogurtu naturalnego, mleka lub mleka roślinnego oraz miękkich owoców, na przykład mango, truskawek czy malin. Mleczną bazę mieszamy z nasionami chia i odstawiamy, aż osiągnie konsystencję gęstego żelu. Owoce miksujemy na gęsty mus. Do przezroczystego naczynia na przykład słoika wlewamy połowę musu, następnie nasiona chia z mlekiem, a na to znów warstwę musu. Na wierzch można wrzucić też całe owoce, a deser dosmaczyć miodem.

Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej. Wyglądają jak popularne cukierki, a są od nich o wiele zdrowsze. Jak je wykonać? Na patelni prażymy wiórki kokosowe, aż staną się brązowe i chrupiące. Odstawiamy do wystudzenia. Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym tak, by była gęsta i kleista. Mieszamy ją z uprażonymi wiórkami kokosowymi, można dodać nieco syropu z agawy lub daktylowego. Kiedy kasza będzie nadal bardzo ciepła, ale już nie kleista, bierzemy migdały i formujemy małe kulki z kaszy z migdałem w środku. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych i odkładamy do ostygnięcia.

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska. W dodatku łatwo możemy modyfikować składniki tak, by wypieki jak najbardziej nam smakowały. Czego potrzebujemy? Płatków owsianych, ulubionych bakalii, miodu i soku pomarańczowego oraz jajka. Najpierw moczymy płatki owsiane w soku, by napęczniały. Następnie dodajemy do nich jajko dwie łyżki miodu. Po wymieszaniu powinna powstać gęsta, kleista masa. Teraz dorzucamy orzechy i pokrojone suszone owoce. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy niewielkie porcje, formując ciasteczka Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Domowy krem czekoladowy będzie smakował nie tylko jako deser, sprawdzi się też na kanapkach czy jako nadzienie do naleśników. Jego bazą jest miękkie dojrzałe awokado oraz równie dojrzały banan. Owoce miksujemy tak, by połączyły się w gładką masę. Dodajemy odrobinę mleka kokosowego, by podkręcić smak i uzyskać idealną konsystencję. Na koniec wsypujemy trzy łyżki karobu i mieszamy. Krem możemy dosłodzić miodem lub odrobiną ksylitolu.