Długie jesienne wieczory to świetny pretekst, by spędzić czas we dwoje i ugotować romantyczną kolację. Nie ma też chyba nic przyjemniejszego, niż słodki i wyjątkowy deser wieńczący takie spotkanie. Dzisiaj przedstawimy Wam kilka prostych przepisów na słodkości, którymi można objadać się bez wyrzutów sumienia. Koniecznie wypróbujcie nasze pomysły!

Tarta oreo z masłem czekoladowym

Zacznijmy z grubej rury, od przygotowania słodkiej tary, w której połączymy smak kruchych i mocno kakaowych ciasteczek oreo z intensywnym smakiem masła orzechowego, a całość polejemy masą z mlecznej czekolady. Kawałek tarty będzie przyjemnym zakończeniem romantycznej kolacji, a nada się również jako słodki dodatek do kawy następnego dnia. Tarta oreo z masłem orzechowym nie wymaga pieczenia! Jak ją zrobić? Potrzebujemy 350g ciastek oreo i 70g masła na spód. Masę orzechową zrobimy z 160g masła, szklankę cukru pudru, 350g solonego masła orzechowego i 250ml zimnej śmietanki 30%. Natomiast do polewy czekoladowej możemy użyć kawy (jeśli lubimy), śmietanki i tabliczki gorzkiej czekolady. Tarta jest bardzo łatwa do zrobienia, a sekret tkwi w dobrym przygotowaniu formy na ciasto – dobrze wyłożyć je papierem do pieczenia i posmarować masłem, dzięki czemu nawet bez pieczenia będzie mieć lepszą konsystencję. Trzeba poświęcić chwilę w uklepywaniu spodu, a reszta „robi się sama” – tartę najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Na wieczór będzie gotowa.

Gofry kokosowe

Nasza druga propozycja to pomysł dla osób, które nie czują się na siłach, by tworzyć skomplikowane konstrukcje z ciast. Ciasto na gofry też trzeba umieć zrobić, a efektami można się cieszyć również podczas śniadania. Do naszych ulubionych gofrów potrzebujemy puszkę mleka kokosowego, szklankę mąki ryżowej, półtora łyżeczki proszku do pieczenia, trochę ekstraktu z wanilii, dwa jajka i dwie łyżki cukru. Opcjonalnie możemy dodać też wiórek kokosowych lub likieru kokosowego. Zapowiada się kokosowa uczta! Sęk w tym, by podgrzać lekko mleko kokosowe, a do niego dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Dopiero później zmiksować i odstawić na pół godziny, by dodać ubite białko. Takie ciasto można już włożyć do gofrownicy, a gotowe gofry posmarować nutellą i posypać wiórkami kokosowymi. Dodajmy, że kokos to bardzo zdrowy owoc, dlatego nie ma sensu go sobie żałować!

Filiżanka gorącej czekolady z chili i cynamonem

Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie jesteście zwolennikami tart i gofrów, proponujemy prozdrowotną gorącą czekoladę z dodatkiem cynamonu i chili, które rozgrzeją Was w zimny wieczór. Czekoladę zrobimy na szklance mleka, kilku łyżeczkach śmietanki, odrobinie cukru i 50g gorzkiej czekolady. Wymieszaj wszystko z rondelku.