Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety – ciało przygotowuje się do wydania na świat nowego życia. Nie trudno sobie wyobrazić, jak bardzo ten stan jest obciążający dla całego organizmu, dlatego ważne, by odpowiednio o siebie dbać. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na zdrowe i smaczne warzywne koktajle dla przyszłych mam. To czego potrzebujecie, to dobry blender lub sokowirówka (np. taka na jedną szklankę soku) oraz 10 minut wolnego czasu. Do dzieła!

Koktajl, który doda ci energii

Niemal każda kobieta w ciąży zgodzi się ze stwierdzeniem, że w ciągu dnia o wiele szybciej się męczy i potrzebuje nawet kilku godzin snu więcej, by normalnie funkcjonować. Taki stan jest całkowicie normalny, aczkolwiek trudny do przetrwania, zwłaszcza dla bardzo aktywnych pań. Kiedy dopadnie cię zmęczenie, warto sięgnąć po koktajl warzywny, który doda energii i podziała orzeźwiająco. Czego potrzebujemy? Trochę świeżego imbiru (który ma świetne właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność), średniego buraka (który został wpisany na listę super-foods), łodygę selera naciowego, kawałek marchewki, duże jabłko i miód. Wszystkie warzywa obieramy i wkładamy do sokowirówki. Uwaga: na rynku dostępne są małe sokowirówki, dzięki którym możemy wycisnąć np. jedną szklankę soku. Ich umycie nie zajmuje dużo czasu, nie są również drogie (można kupić on-line do 80-100 złotych!). Dodajemy do wszystkiego łyżkę miodu, można także przyozdobić listkiem mięty. Zapas nowej energii gwarantowany!

Koktajl, który cię rozgrzeje

Będąc w ciąży temperatura ludzkiego ciała szaleje. Raz jest za zimno, a za chwilę – za gorąco. Nie ważne, czy jest lato, czy zima, czasem potrzeba się rozgrzać. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest koktajl z użyciem kaszy jaglanej (ugotowanej), która np. została nam z obiadu. Kasza jaglana ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także antywirusowe, pomaga też zmniejszyć ilość śluzu w organizmie. Do zrobienia rozgrzewającego koktajlu potrzebujemy: 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, pokrojoną marchewkę, kilka namoczonych migdałów, trochę świeżego imbiru, małe jabłko bez pestek, cynamon i wodę źródlaną (lub mineralną). Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Koktajl możemy podgrzać chwilę na kuchence lub w mikrofalówce. Nie tylko cię rozgrzeje, ale dodatkowo również nasyci.

Koktajl – witaminowa bomba

Ciąża nie jest najlepszym czasem na chorowanie, bo każdy lek może w jakiś sposób wpłynąć na dziecko. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie diety bogatej w witaminy i wspierającą ogólną odporność organizmu. Przygotowanie tego koktajlu zajmie ci chwilę, a poczujesz się po nim o wiele lepiej. Czego potrzebujemy? Dwie-trzy dojrzałe kiwi, banana, pomarańczę, pół cytryny, małe jabłko i pół pęczka natki pietruszki. Sok z cytrusów najlepiej wycisnąć najpierw i wlać do blendera, a potem dorzucić resztę składników. To ogromna dawka m. in. witaminy C, która ochroni cię przed każdym przeziębieniem.