Warzywa i owoce to podstawa każdej diety i nie powinniśmy o tym zapominać. Jak jesteśmy dziećmi to mama dba oto, abyśmy spożywali ich odpowiednią ilość, jednak w dorosłym życiu sami musimy o siebie zadbać i zdecydować, które warzywa oraz owoce chcemy spożywać, a które nie. W indywidualnym układaniu naszej zdrowej diety na pewno pomoże nam informacja na temat owoców i warzyw oraz witamin i składników mineralnych, które one zawierają. Przede wszystkim powinniśmy zapamiętać jedną, złotą zasadę, która brzmi: im bardziej kolorowo od owoców i warzyw na talerzu tym lepiej! Każda grupa warzyw i owoców zawiera inne witaminy oraz minerały – dlatego im więcej odmiennych, kolorowych produktów na naszym tym lepiej, ponieważ im bardziej różnorodne są owoce i warzywa tym bardziej możemy być pewni, że dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią oraz zróżnicowaną dawkę wszystkich, niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania witamin. Poza tym nie zapominajmy, że kolorowy talerz nie tylko super się prezentuje, ale wygląda o wiele bardziej apetycznie dlatego na pewno o wiele chętniej go zjemy! I namówimy do poczęstowania się nasze dzieci i przyjaciół. Poniżej znajdziesz krótki tekst, dotyczący tego jakie witaminy oraz składniki odżywcze zawierają czerwone owoce i czemu warto je spożywać. Zapraszam do lektury!

Czerwone owoce – co musimy o nich wiedzieć?

Przede wszystkim na początku warto sobie sprecyzować, które owoce możemy zaliczyć do grupy czerwonych, są to: owoc granatu, pomidory, rzodkiewka, wiśnie, czereśnie, truskawki, buraki oraz czerwona papryka. Bardzo ważne jest także to jak intensywny kolor ma dany owoc – im bardziej wyrazisty ma kolor tym lepiej, ponieważ oznacza to, że zawiera więcej witamin. Czerwone owoce cechują się przede wszystkim działaniem przeciwnowotworowym, odmładzającym, obniżaniem cholesterolu oraz wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie naszego serca. Dzieje się tak, ponieważ są to owoce, które zawierają dużą ilość antyutleniaczy oraz likopenu. Działanie odmładzające mają dla nas głownie pomidory oraz wszelkie przetwory pomidorowe, które warto spożywać w dużych ilościach. Poza tym powinieneś być świadom tego, że czerwone owoce mają również barwniki antocyjany, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne. Warto także zaznaczyć, że czerwone owoce zawierają wiele potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz rytm pracy naszego serca.

Czerwone owoce: truskawki – czemu warto je jeść?

Chyba każdy z nas uwielbia jeść truskawki – smakują wyśmienicie i mają mnóstwo witamin. Czy wiedziałeś, że jedząc truskawki dostarczasz swojemu organizmowi takich składników odżywczych jak: witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, błonnik, potas oraz fosfor? Dzięki tym wszystkim witaminom oraz składnikom mineralnym odtruwasz swój organizm, zwiększasz swoją odporność oraz wzmacniasz swoje kości i zęby.