Sałatki to zdrowe i smaczne jedzenie dla każdego z nas. Jest to doskonała alternatywa dla osób na diecie, a także dla wegetarian. Warzywa mają w sobie wiele witamin i korzystnie wpływają na nasz organizm, dlatego powinniśmy je spożywać w jak największej ilości. Sałatka niekoniecznie musi być robiona z kurczakiem lub innymi mięsem i na bazie majonezu. Równie dobrze smakuje podana w lekkiej formie i z większą ilością warzyw. Jeśli chcesz poznać ciekawe i sprawdzone przepisy na sałatki wegetariańskie to zapraszam do lektury tego artykułu!

Sałatka z pora i sera żółtego!

Bardzo zdrowa i smaczna jest sałatka z pora i sera żółtego, którą możesz przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Jedyne składniki jakich będziesz potrzebować to: jeden por, dwa jajka, 50 dekagramów sera żółtego w kostce, trzy łyżki majonezu oraz odrobina pieprzu i soli. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na drobno. Ser żółty zetrzyj w zależności od upodobań na dużych lub małych oczkach tarki. Por posiekaj na drobne kawałeczki. Wymieszaj w misce wszystko razem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie zapomnij o dodaniu w trakcie mieszania soli oraz pieprzu. I gotowe! Smacznego! Taka sałatka będzie świetna do kanapek i jako przekąska w trakcie imprezy.

Sałatka z papryki i cukinii z tymiankiem

Sałatka z papryki i cukinii z tymiankiem to bardzo zdrowa i lekka sałatka wegetariańska, którą możemy przygotować w szybki i łatwy sposób. Najlepiej tego rodzaju sałatkę przygotować oraz jeść w sezonie, kiedy cukinię oraz paprykę możemy zdobyć jak najświeższe. Do przygotowania tego rodzaju sałatki będziesz potrzebować takich składników jak: pół czerwonej papryki (najlepiej pokrojonej w kostki lub paski), pół zielonej papryki (również pokrojonej w kostkę lub w paski), pół żółtej papryki (pokrojonej w kostkę lub paski) cztery, duże pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojona w kostkę cukinia, mała cebula czerwona (drobno posiekana), pokrojony w kostkę duży, zielony ogórek, sok z połowy cytryny, jedna i pół łyżki oliwy z oliwek, świeży tymianek, sól, pieprz, garść czarnych oliwek bez pestek oraz 5-10 dekagramów pokruszonego sera feta. Gdy zaopatrzysz się w niezbędne składniki to pomieszaj w misce oliwki, fetę, cebulę, pomidory, paprykę, cukinię oraz ogórka. Następnie całość polej sosem zrobionym z oliwy, soli, pieprzu i sou z cytryny. Na koniec całość udekoruj tymiankiem. I gotowe! Smacznego! Taka sałatka na pewno doskonale spisze się jako przekąska na każdej imprezie albo jako odpowiednik lekkiego obiadu lub kolacji.