Ryba jest dobra na wszystko – tak kiedyś brzmiały pewne hasła reklamowe, i trudno się z tym nie zgodzić! Ryby to wspaniałe źródło wielu witamin, składników mineralnych i kwasów omega, które odgrywają ważną rolę w ludzkim organizmie. Warto je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a po jakimś czasie zauważycie znaczącą poprawę Waszego zdrowia. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego Japończycy żyją długo w dobrym zdrowiu? Ponieważ jedzą bardzo dużo surowych i wędzonych ryb! Dzisiaj zaproponujemy Ci kilka przepisów na sałatki z rybą w roli głównej.

Sałatka z łososiem i szpinakiem

Na pierwszy ogień pójdzie bardzo zdrowa i szybka do zrobienia sałatka z łososiem i szpinakiem. Do jej wykonania potrzebujemy: ok. 100g świeżego szpinaku, 125g łososia wędzonego, 125g seta feta, trochę czarnych oliwek, małego zielonego ogórka, koperek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Szpinak trzeba dokładnie umyć i odsączyć, wrzucić do miski. Później położyć na niego pokrojonego łososia, oliwki, pokrojonego ogórka, pokruszyć ser feta i pokropić oliwą i sokiem z cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Aby uzyskać lepszy smak, włóż sałatkę na pół godziny do lodówki, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj wszystkie składniki. Jeśli lubisz pomidorki koktajlowe, przekrój je na pół i dodaj na wierzch. Ta sałatka z łososiem świetnie sprawdzi się jak drugie śniadanie lub lekka kolacja!

Sałatka z avocado, gotowanym jajkiem i łososiem

Łosoś dobrze komponuje się z jajkiem i avocado, dlatego warto wykorzystać takie połączenie smakowe. Do zrobienia takiej sałatki będziesz potrzebować: garść mieszanki sałat, 125g łososia, dwa gotowane jajka, dojrzałe avocado, oliwę z oliwek, sok z cytryny i ulubione przyprawy. Sałatkę myjemy, odsączamy i wkładamy do miski. Następnie dorzucamy pokrojonego łososia, na którego kładziemy plastry jajka. Na wierzch dodajemy pokrojone w kostkę avocado, a całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Jeśli nie przepadacie za smakiem avocado, można je posolić i dodać odrobinę pieprzu. By dodać sałatce więcej mocy, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden-dwa ząbki). Po takim posiłku od razu poczujesz się zdrowiej. Jeśli jesteś na diecie, taka sałatka z powodzeniem nada się na lunch!

Sałatka ze śledziem i burakiem

W Polsce kiedyś dużo jadło się zdrowych i tłustych śledzi. Nasza propozycja to bardzo zdrowe połączenie śledzia i buraka. Będziesz potrzebować: 250g śledzi (mogą być matjasy), dużego buraka, ziemniaka, cebulę, jajko, pół szklanki białej ugotowanej fasoli, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny i pietruszkę. Warzywa i jajko trzeba ugotować i pokroić, a śledzie odmoczyć w mleku. Następnie wszystko trzeba dokładnie pomieszać w misce i ochłodzić. Smacznego!