Rozgrzewające obiady na jesienną porę!

Prawdopodobnie każda z nas uwielbia w jesienne wieczory usiąść pod kocem z kubkiem herbaty z imbirem w ręku i poczytać ciekawą książkę. Kiedy pogoda przestaje nas rozpieszczać, stajemy się prawdziwymi domatorkami. My jednak znamy sposób, jak dodać energii i witalności w jesienne dni. Mówi się, że serce ukochanej osoby zdobywa się przez żołądek i z takiej zasady wyszliśmy komponując kilka przepisów na rozgrzewające i smaczne obiady. Okażmy sobie w ten sposób trochę miłości, nie zaniedbując przy tym bliskich i rodziny. Zapraszamy do naszej kuchni!

Ciecierzyca z dynią, czosnkiem i imbirem
Z tych składników możemy zrobić zarówno aromatyczną zupę, jak i gęsty sos do kaszy jaglanej lub ryżu. Przypomnijmy, że dynia jest lekkostrawnym warzywem, które ma właściwości wzmacniania odporności i wydolności naszego organizmu. Doprawiona przeciwzapalnym imbirem i naturalnym antybiotykiem – czosnkiem, to nie tylko rozgrzewający posiłek, ale także lek przeciw wszechobecnym wirusom. My polecamy pokroić pół dyni na małe kawałki i wrzucić na kilka minut do garnka z mlekiem kokosowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. W tym czasie do drugiego garnka wrzucamy rozmoczoną ciecierzycę i wlewamy szklankę bulionu warzywnego. Następnie łączymy dynię z ciecierzycą, dodając puszkę krojonych pomidorów i dwie łyżki koncentratu. Całość możemy opcjonalnie doprawić curry lub kurkumą oraz solem i pieprzem – wszystko zależy od waszych indywidualnych smaków i preferencji. Jeśli chcemy aromatyczną zupę, wystarczy rozcieńczyć całość jeszcze jedną szklanką bulionu, a jeśli wolimy sos – podajemy go z kaszą jaglaną, która również słynie z rozgrzewających właściwości.

Zupa z soczewicą i ziemniakami
Naszą drugą propozycją jest sycąca zupa z soczewicą i ziemniakami. Wariacji tego przepisu znajdziecie mnóstwo, dlatego nie warto się ograniczać. My proponujemy ugotowanie na małym ogniu bulionu warzywnego na oliwie (marchewka, por, pietruszka, przyprawy – wszystko w całości), a następnie dodanie pokrojonych ziemniaków. Po pół godzinie wlewamy do wywaru szklankę odmoczonej wcześnie soczewicy, dodajemy dwa ząbki czosnku i ulubione przyprawy. Opcjonalnie możemy dodać także słoiczek przecieru pomidorowego i mocno doprawić pieprzem. Taka zupa na pewno rozgrzeje Cię po powrocie do domu!

Chili con carne
Nie moglibyśmy zakończyć naszego zestawienia bez dania z chili! Najpopularniejszym i zarazem najłatwiejszym do zrobienia jest meksykańskie chili con carne, do którego będziemy potrzebować wieprzowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, chili i dużo pomidorów. Sekretem tego dania jest dobrze przyrządzona wieprzowina, którą najpierw polecamy podsmażyć na czosnku i czosnku. Dodatek bulionu wzbogaci smak.