Desery oraz słodycze to słabość chyba każdego z nas. Niby jesteśmy na diecie, ale jak przechodzimy obok cukierni, na której wystawie widzimy pyszną szarlotkę albo kuszące ciastko czekoladowe to aż nam ślinka cieknie na sam widok. Podobno jak się zje ciastko, kiedy nikt nie widzi to nie ma ono kalorii. Chociaż ciasta na wystawach w cukierni kuszą swoim wyglądem warto raz na jakiś czas samemu upichcić coś dobrego w domu. Mamy wtedy przynajmniej pewność tego co jemy oraz jakie zostały użyte składniki. Poza tym samodzielnie przygotowany deser smakuje podwójnie: po pierwsze dlatego, że jest pyszny, po drugie dlatego, że czujemy satysfakcje z samodzielnie wykonanego deseru. I zawsze możemy pozwolić sobie na dokładkę bez obawy i obliczania – ile trzeba będzie za tą dokładkę zapłacić. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszne desery, które na pewno będą każdemu smakować!

Przepis na tort bezowy z kremem i owocami!

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować: jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jedną łyżeczkę octu winnego lub ryżowego, sześć białek, 250 gram cukru oraz szczypty soli – na przygotowanie bezy. Aby zrobić krem musisz zaopatrzyć się w 250 gram serka mascarpone oraz w 250 mililitrów śmietanki kremówki 30% i w cukier waniliowy. Koniecznie także kup swoje ulubione owoce, które później dodasz do bezowego tortu. Najpierw ubij na sztywną pianę białka (możesz dodać do nich szczyptę soli). W trakcie ubijania białek powoli dodawaj do nich cukier, gdy piana stanie się błyszcząca i gęsta zmiksuj ją z mąką ziemniaczaną oraz octem. Nagrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą blachę o średnicy ok. 20 cm, na której ułożysz ubitą pianę. Piecz bezy przez pół godziny po czym zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez około 2 godziny. W celu zrobienia kremu musisz włożyć do miski cukier wanilinowy, śmietankę oraz mascarpone i całość ubijać do czasu aż krem stanie się puszysty, gęsty oraz sztywny. Upieczoną bezę przeciąć na pół, wyłożyć środek kremem i owocami. Gotowe! Smacznego!

Przepis na brownie Audrey Hepburn

Składniki, których będziesz potrzebować to: 90 gram masła, trzy jajka, trzy łyżki wody, 180 gram gorzkiej czekolady, 170 gram cukru, oraz 25 gram mąki. Najpierw podgrzej masło w rondelku na malutkim ogniu i jak będzie się roztapiać to powoli dodawaj do niego czekoladę – ciągle mieszając. Następnie ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i mąkę (delikatnie wymieszaj). Gdy to zrobisz to dodaj roztopioną, ale nie gorącą czekoladę. Na koniec wymieszaj całe ciasto i wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Włóż ciasto do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. I gotowe! Smacznego!