Przepisy na sałatki bez mięsa – zdrowe i pełne witamin!

Warzywa i owoce to samo zdrowie! Prowadząc aktywny styl życia powinniśmy zachować balans w odżywianiu i poczęstować się sałatką przynajmniej trzy razy w tygodniu. Taki sposób polecamy szczególnie osobom, które pracują nad utratą wagi lub po prostu lubią zjeść lekką kolację. Kto powiedział, że sałatki są nudne, a zieleninę powinny jeść tylko króliki? Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Sałatka z brokułem i fetą
Zaczniemy od zdrowej sałatki, która sprawdzi się zarówno po treningu, jak i na koniec dnia. Kluczowym elementem jej przyrządzenia jest odpowiednia obróbka brokuły. Potrzebujemy brokuły, sera feta, ziaren słonecznika, pomidorków koktajlowych, octu winnego, oliwę, musztardy Dijon i czosnku. Brokuł trzeba dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części, nie pomijając łodygi, która zawiera dużo błonnika i innych cennych składników. Następnie wrzucamy go do gotującej się wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Potem od razu płuczemy warzywo zimną wodą (najlepiej z lodem), cały ten proces jest zbliżony do blanszowania. Wkładamy brokuły do miski, a na nie kruszymy połowę sera feta i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Możemy też dodać oliwki, jeśli mamy je pod ręką oraz dogotować jajko na miękko. Całość posypujemy ziarnami słonecznika. Jeśli chodzi o sos, wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku, który zalewamy oliwą (2 łyżki), octem winnym (2 łyżki) i dodajemy łyżkę musztardy Dijon. Całość możemy przełożyć do słoika i potrząsnąć kilka razy, by wszystkie składniki dobrze się połączymy. Gwarantujemy, że pokochacie tą sałatkę.

Klasyczna sałatka grecka
Z podobnych składników możemy zrobić pyszną sałatkę grecką. Oprócz brokułów, będziemy potrzebować sałaty. Sałatę kroimy w kostkę, a następnie wkładamy do dużej miski. Warto skropić ją oliwą. Do miski dodajemy także pokrojone pomidory, oliwki i ser feta (również pokrojony w kostkę). Jako sos posłuży nam oliwa z dodatkiem cytryny i pieprzu. Polecamy zjeść ją z pieczywem czosnkowym posmarowanym masłem, pamiętajmy, że większość witamin najlepiej wchłania się z tłuszczem zwierzęcym.

Sałatka z pieczonym burakiem
Ostatnią sałatką będzie sałatka z pieczonym burakiem – bardzo zdrowa opcja, zarówno po treningu, jak i na kolację. Potrzebujemy: buraka, sałatę lodową ser feta oraz prażone ziarenka słonecznika. Buraka kroimy w grube paski, wykładamy na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia), skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sałatę kroimy w kostkę, wkładamy do miski. By uzyskać najlepszy efekt, prażymy słonecznik na pustej patelni. Na koniec kruszymy na resztę składników fetę i polewamy oliwą. To prawdziwa bomba witaminowa!