Romantyczna kolacja we dwoje to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych i dobrej zabawy! Obecnie w sklepach możemy kupić niemal wszystko – więc nasza domowa kolacja może pochodzić z kuchni włoskiej, meksykańskiej, japońskiej lub tradycyjnej polskiej – czy też z jakiejkolwiek innej. Najważniejsze jest, aby to co przygotujemy smakowało nam obojgu i było zaserwowane w ładnej, romantycznej formie. Z racji, że jest to kolacja nie może także zabraknąć na niej świeczek i dobrego alkoholu. Jeśli jednak nie masz żadnego pomysłu co dobrego można zaserwować na taką kolacje – koniecznie przeczytaj poniższy artykuł! Może znajdziesz przepis właśnie dla Ciebie?

Klasycznie i romantycznie: spaghetti carbonara

Kto z nas nie pamięta tych scen z bajki „Zakochany kundel” – kiedy to główni bohaterzy jedzą wspólnie spaghetti i dzielą się nawet makaronem. No cóż spaghetti to coś, co większość z nas lubi, więc nawet jeżeli nie znasz upodobań swojego nowo poznanego wybranka to zawsze jest spora szansa, że spaghetti carbonara powinno mu posmakować.

Niezbędne składniki do spaghetti carbonara

Aby przygotować pyszne, klasyczne spaghetti carbonara będziesz potrzebować: 300 gram makaronu spaghetti, 250 gram surowego, wędzonego boczku oraz 80 gram sera grano padano. Poza tym powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: dwie łyżki oliwy z oliwek, jeden ząbek czosnku, dwa jajka, sól oraz świeżo mielony pieprz. Gdy zaopatrzysz się w niezbędne produkty pora zabrać się za przyrządzanie pysznego spaghetti carbonara!

Przygotowanie spaghetti carbonara

Na początku musimy ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie (podążając za wskazówkami, które znajdziemy na opakowaniu). Gdy makaron się gotuje to w tym czasie wylewamy oliwię na zimną patelnię. Następnie na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojony w małą kostkę boczek i delikatnie go podsmażamy. Potem czosnek kroimy w małe plasterki i wrzucamy go do boczku. Kiedy to zrobimy to ściągamy całość z patelni i kładziemy do miseczki lub na talerz. Następnie należy oddzielić białka od żółtek – zostawiamy żółtka do których ścieramy ser grana padano i wszystko dokładnie mieszamy. Po czym doprawiamy wszystko pieprzem. Gdy to zrobimy to szybko odcedzamy makaron, wrzucamy go na czystą patelnię, dodajemy do niego boczek i mieszamy. Potem należy wyłączyć ogień, wylewamy na patelnię masę jajeczną i dalej mieszamy. I gotowe! Danie kładziemy na talerz i możemy na wierzch posypać trochę startego sera. Smacznego!

Mała pizza dla dwojga

Pizza to coś co możecie dość szybko i prosto upichcić. Ważne jest, aby wcześniej przygotować sobie ciasto na pizzę (mieszamy szklankę wody, trzy szklanki mąki, drożdże, 3 łyżki oliwy – ugniatamy z tego okrągłą kulę ciasta, którą trzymamy pod przykryciem w ciepłej temperaturze minimum 1,5 godziny). Gdy ciasto nam urośnie to rozgrzewamy piekarnik, wałkujemy formę na pizze i zajmujemy się dobraniem składników. Pizza daje nam tu całkowitą dowolność, także każdy z nas może dodać od siebie jakiś składnik (jeśli Twój ukochany nie lubi oliwek, a Ty je uwielbiasz możesz je położyć tylko na Twojej połowie pizzy). Ponadto możesz uformować serce z ciasta do pizzy co zawsze doda odrobinę romantyzmu do całej sytuacji. Jeśli chodzi o sos do pizzy to będziesz potrzebować przecieru pomidorowego, bazylii, oregano i czosnku – podsmażasz wszystko na patelni i gotowe! Tak przygotowany sos kładziesz na pizzy – dodajesz mozarelle i resztę składników wedle uznania i gotowe!