Pieczone warzywa – świetny pomysł na ciepłą kolację

Dziś wietrzymy piekarniki, bo czeka nas trochę pieczenia. Pieczone warzywa są bardzo niedocenionym elementem w naszej codziennej diecie, traktujemy je raczej jako dodatek do głównego posiłku. Tymczasem, jak się okazuje, mogą być fantastycznym samodzielnym daniem! Sekret pieczonych warzyw tkwi w ich odpowiednim doprawieniu i przygotowaniu. Przed Wami kilka pomysłów na zdrowe i smaczne kolacje, które zagoszczą na Waszych stołach podczas jesiennych i zimowych wieczorów!

Faszerowane papryki
Na pierwszy ogień pójdzie danie, które jest najbardziej czasochłonne (ok. 20 minut przygotowania oraz 40 minut pieczenia) – faszerowane papryki. To dobry pomysł na lekką i zdrową kolację, po której będziemy mogli błogo spać. Potrzebujemy cztery różnokolorowe papryki, z których pozbywamy się nasion i parzymy gorącą wodą. Możemy je uciąć od góry, a odciętą część wykorzystać później jako kapelusz. Opcji na farsz jest wiele, ale naszym ulubionym są pieczarki z mozarellą i cebulką, które wystarczy podsmażyć chwilę na patelni. Wypełniamy farszem pieczarki. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30-40 minut aż do zmięknięcia papryki. Całość doprawiamy według indywidualnych preferencji.

Pieczony kalafior
Kalafior jest bardzo zdrowy i smaczny oraz świetnie nadaje się na ciepłą kolację. Kalafior dokładnie myjemy, po czym rozdzielamy na mniejsze części, nie pomijając nóżki, która zawiera mnóstwo witamin i błonnika. Następnie do oddzielnej miski wlewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wędzoną paprykę, kurkumę i … trochę przyprawy do kurczaka! To niesamowite, jak ta mieszanka smakuje z kalafiorem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy wszystko przez pół godziny. Do pieczonego kalafiora możemy zrobić sos czosnkowy lub ostry z chili.

Frytki z warzyw korzennych
Nie moglibyśmy pominąć pieczonych frytek, które są o wiele zdrowsze niż te smażone. Warto jednak zrobić je z różnych składników, nie tylko ziemniaków. Do frytek nadadzą się wszystkie warzywa korzenne, takie jak marchewka, korzeń pietruszki, seler, batat czy burak. Jeśli chodzi o buraka, to lepiej upiec go osobno, żeby nie zabarwił innych warzyw – jeśli nie lubicie mieszać kolorów. Wszystkie warzywa kroimy w paski, a następnie wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Możemy skropić je oliwą i dodać ulubionych przypraw, np. soli, pieprzu, papryki, tymianku. Następnie wstawiamy wszystko do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Do pieczonych frytek koniecznie zróbcie własny sos pomidorowy z dużą zawartością bazylii i oregano, które mają właściwości prozdrowotne. Życzymy smacznego!