Sezonowe warzywa tak samo jak owoce, można świetnie wykorzystać na maseczki. Najlepsze do tego są: marchewka, ziemniaki, pietruszka, ogórek.

Warto własne warzywa mieć z ogrodu ale na początku sezonu nie jest to możliwe, dlatego warto patrzeć co się kupuje. Warzywa powinny być twarde, dojrzałe i staranie je powinnaś obierać i myć lub wykorzystywać w pełni, ponieważ skórka tak naprawdę zawiera najwięcej witamin i minerałów. Maseczki takiego rodzaju i okłady możesz stosować raz do dwóch razy w tygodniu. Ale dodatkowo możesz jeść dużą ilość warzyw, aby w diecie ich także było sporo.

girl-781151_640Maseczki i okłady, które warto spróbować zrealizować w sezonie letnim: 

 Ogórkowa idealnie napina skórę.

Maseczka: ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij z niego sok. Dodaj mąkę ziemniaczaną, aby powstała papka. Rozprowadź na twarz, przykryj gazą a potem zmyj letnią wodą.

Plasterki: Warto przecierać twarz 5-6 plasterkami ogórka. Działa to idealnie na rozszerzone pory i delikatnie rozjaśnia skórę.

Marchewkowa odświeża cerę.

Maska: marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj łyżkę mąki owsianej i wymieszaj. Nałóż na twarz i szyję i przykryj gazą. Zmyj potem letnią wodą.

Papka: około 3-4 łyżki soku z marchwi utrzyj z żółtkiem i kroplami oliwy z oliwki aż powstanie taka papka jednolita. Rozprowadź na twarz a potem zmyj ciepłą wodą.

Ziemniaczana spłyca zmarszczki. 

Maska: Ugotowanego kartofla rozgnieść widelcem, zmieszaj z żółtkiem i odrobiną mleka, by powstała papka. Podgrzej ją w rondelku i rozprowadź na twarz i szyję. Przykryj ręcznikiem wilgotnym i potem zmyj.

Mączka: Zmieszaj kilka łyżeczek mąki z wodą mineralną i odstaw jak napęcznieje. Można dodać do niej kilka kropli oliwy lub witaminy E i A. Papkę nanieś na twarz  apotem zmyj.

Takie maseczki są przydatne w każdej sytuacji i nie zajmują więcej niż 10 minut. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments