Deser to coś, co uwielbia każdy z nas. Zapewne w dzieciństwie pozwalaliśmy sobie na nie o wiele częściej, ale to wcale nie oznacza, że w dorosłym życiu musimy z nich rezygnować. Jeśli sami przygotujemy dla siebie deser i będziemy wiedzieli, z czego on jest zrobiony oraz zadbamy oto, aby znalazły się w nim same dobrej jakości i zdrowe składniki – to spokojnie możemy zjeść taki deser, bez obawy o dodatkowe kalorie. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dotyczących tego jak szybko i w łatwy sposób możesz przygotować lekkie i smaczne desery!

Bananowo-owsiane ciasteczka!

Jeśli lubisz owsiankę i banany to ten deser będzie dla Ciebie idealny! Do jego przygotowania będziesz potrzebować: szklanki płatków owsianych, jednego jajka, 3 bananów i łyżki miodu. Wszystkie te składniki (banany musisz wcześniej obrać i pokroić na plastry) wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie powstałą masę nabieramy na łyżkę i kładziemy na blachę piekarnika i formując w małe kulki w formie ciasteczek. Tak uzupełnioną formę kładziemy do piekarnika na 20 minut i ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasteczka i gotowe! Mamy pyszne i lekkie ciasteczka bananowo-owsiane! Oczywiście do ciasteczek wedle uznania możemy dodać także inne dodatki, takie jak suszona żurawina, wiórki kokosowe, migdały czy orzechy. Smacznego!

Fasolowe brownie!

Brownie to przepyszne, czekoladowe ciasto, ale niestety bardzo kaloryczne, ponieważ robione jest przede wszystkim na bazie mąki pszennej oraz czekolady. Aby przygotować jego lżejszą wersję będziesz potrzebować takich składników jak: szklanka białej kaszy gryczanej, puszka czerwonej fasoli, dwa banany, jedno jajko, łyżeczka sody oczyszczonej, dwie łyżki cynamonu, pół tabliczki gorzkiej czekolady, trzy łyżki kakao oraz dwie łyżki miodu. Najważniejsza rzecz, którą musisz zrobić dzień wcześniej to wsypać szklankę białej kaszy gryczanej to miski i zalać ją wodą – w takim stanie zostawić ją w lodówce na całą noc. Na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki kasza przesiąknie wodą i taką maź przelej do miski. Używając blendera zmiksuj ze sobą kaszę, banany, fasolę (która wcześniej odcedź z wody z puszki), jajko, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon i miód. Gorzką czekoladę rozpuść w garnku, odstaw do ostygnięcia po czym wlej do miski z ciastem i również zblenduj. Tak przygotowaną masę przelej do foremki do pieczenia i włóż ją do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza, na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kracie. I gotowe! Ciasto możesz pokroić na wyznaczoną ilość kawałków, a jeśli uznasz, że jest za mało słodkie to możesz posmarować je domowej roboty dżemem, a na pewno osłodzi Ci życie. Fasolowe to doskonała alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Smacznego!