Eko żywienie – nic nieznaczący trend czy rozsądny wybór?

Wokół eko żywności narosło dużo mitów. Niejednokrotnie utożsamia się ją z żywnością dietetyczną, co niekoniecznie jest prawdą. Na początku warto zdefiniować pojęcie o którym mówimy, aby zrozumieć specyfikę tego zagadnienia.

Czym jest eko żywność?
Jest to żywność, którą produkuje się bez stosowania środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych. Rolnicy, którzy zajmują się jej produkcją nie stosują również regulatorów wzrostu oraz biologicznie aktywnych dodatków paszowych. Możemy przez to rozumieć, iż żywność produkowana w ten sposób jest pozbawiona chemicznej ingerencji oraz współgra z naturą. Warto jednak zauważyć, iż niekoniecznie jest to żywność dietetyczna, ponieważ nie wszystkie jej produkty sprzyjają odchudzaniu, mogą bowiem posiadać dużą wartość tłuszczów lub węglowodanów. Według przepisów prawnych żywność ekologiczna to taka, której sposób produkcji jest spójny z zasadami zawartymi w Rozrządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

Moda na zdrowie
Na przestrzeni lat w naszych kuchniach pojawiało się wiele trendów. Wraz z rozwojem nauki, pojawiły się również różnego rodzaju ulepszacze chemiczne stosowane podczas produkcji żywności. Ma to wpływ na zwiększenie ilości upraw czy na szybszy wzrost hodowanych zwierząt, ale niekoniecznie pozytywnie oddziałuje to na zdrowie konsumentów oraz na humanitarne podejście do zwierząt. Są to dwa aspekty, które brzmią przekonująco jeśli chodzi o to co wrzucamy do koszyka podczas zakupów. Dla niektórych jest to również sentymentalna podróż w czasie i przypomnienie sobie smaków dzieciństwa, wakacji na wsi i domowych wyrobów. Jeśli mówimy o takiej modzie, to warto zadać sobie pytanie Dlaczego nie? Zwłaszcza, że dzięki wyborowi takich właśnie produktów mamy realny wpływ na rozwój tych gospodarstw, które dbają o dobro przyrody oraz traktują w godny sposób hodowane przez siebie zwierzęta.

Jak rozpoznać eko żywność?
Żywność ekologiczna znajdująca się w paczkach posiada właściwe logo. Na terenie Unii Europejskiej wszystkie kraje obowiązuje wspólne logo. Ponadto część z państw wspólnoty posiada własne loga, które chętnie umieszcza na produktach pochodzących z ekologicznych upraw.
Warto zwrócić tutaj szczególna uwagę podczas zakupów na kraj pochodzenia produktu i jego skład. Istnieją bowiem producenci żywności, którzy zachęceni nieco wyższymi cenami generowanymi przez wyższy koszt produkcji ekologicznej, oszukują konsumentów poprzez pakowanie żywności modyfikowanej w opakowania z logo oznaczającymi produkt eko.
W związku z powyższym sugerujemy Wam dążenie do bycia świadomym konsumentem, który czyta etykiety, nawet jeśli to nudne i który docieka, co znaczą te trudne wyrazy zapisane z tyłu małymi literkami. Nie jest to szczególnie interesujące zajecie i wymaga odrobiny wysiłku, ale jest to inwestycja w zdrowie Wasze i Waszej rodziny.