Dlaczego warto robić obiady do pracy?

Nawet najlepszy catering nie zastąpi samodzielnie przygotowanego posiłku. Poza tym, gotując w domu zawsze będziemy mieć pewność, co znajduje się w naszym obiedzie. Dzisiaj podzielimy się z Wami kilkoma radami o przygotowywaniu smacznych i zdrowych posiłków do pracy. Taka praktyka niesie ze sobą wiele korzyści, po pierwsze sporo oszczędzimy, a po drugie dostosujemy obiad wyłącznie do naszych potrzeb. Nie trać czasu na mówienie, że nie masz kiedy gotować – tylko poświęć 20 minut w kuchni i zrób górę jedzenia na następne trzy dni!

Po pierwsze, planuj
Może na początku wyda Ci się to trudne, ale planowanie posiłków znacznie ułatwi Ci życie. Wystarczy, że powiesisz kartkę z tygodniowym planem posiłków na lodówkę, by wiedzieć, co gotować. Jak dobrze zorganizować taki planer? Najpierw wypisz wszystkie posiłki, na jakie masz ochotę. Następnie podziel górę kartki na dwie części, w jednej z nich wpisując produkty, które masz aktualnie w domu, a w drugiej te, które musisz kupić. Dzięki temu możesz ograniczyć czas na robienie zakupów i planować je raz lub dwa razy w tygodniu!

Po drugie, gotuj większe porcje

Gotowanie obiadu dla jednej lub dwóch osób codziennie szybko nudzi. Wtedy zaczynamy kombinować – albo pomijamy ten istotny posiłek, albo idziemy na łatwiznę i coś zamawiamy, szczególnie, kiedy jesteśmy w pracy. Dlatego warto postawić na potrawy jednogarnkowe, które nie są ani skomplikowane, ani wymagające, przy czym bardzo łatwo przerobić je kolejnego dnia w inne danie. Przykładowo: cały garnek chili con carne może nam służyć pierwszego dnia jako oryginalna potrawa, drugiego dnia podane z ryżem lub makaronem do spaghetti, a trzeciego dnia rozcieńczone wodą zjemy jako sycącą zupę. Gotowanie większych porcji to także oszczędność czasu, na którego brak bardzo lubimy narzekać.

Po trzecie, ucz się nowych rzeczy
Jeśli spełniłeś już dwa pierwsze punkty, a nadal czujesz, że dopada Cię zniechęcenie, postaw na naukę z nowych przepisów. Inspirację czerp z różnych źródeł – z Internetu, gazetek kulinarnych, które promują markety, z książek starych jak świat oraz tych nowoczesnych, od znajomych i z You Tube’a. Dzięki temu gotowanie nigdy Ci się nie znudzi! Załóż folder lub notes z przepisami, podziel je na kategorie: te, które lubisz najbardziej, te, które zajmują Ci najmniej czasu itd. Wkrótce zobaczysz, że masz ich całkiem sporo i w każdym tygodniu na Twoim talerzu lądują ciekawe smaki!

Po czwarte, gotuj dwa posiłki jednocześnie
Ta metoda, pozwoli zaoszczędzić Ci czas i energię. W zależności od tego, czy jesteś nocnym markiem czy rannym ptaszkiem, wykorzystuj każdą okazję w kuchni do zrobienia przynajmniej dwóch posiłków, np. śniadania i obiadu albo kolacji i śniadania.