Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety, kiedy powinnam dbać o siebie dwa razy bardziej niż zawsze, ponieważ odpowiada ona nie tylko za siebie, ale za rodzące się życie w jej brzuchu. Przede wszystkim młoda mama powinna przywiązywać o wiele większą wagę do tego, co powinna jeść oraz jakiej jakości produkty spożywa. Ponadto świadoma kobieta ciężarna musi także wiedzieć, czego jeść kategorycznie nie może, ponieważ w ten sposób zaszkodziłaby zdrowiu swojemu i swojego dziecka. Dlatego właściwa dieta w ciąży jest niesamowicie ważna zarówno dla przyszłej mamy jak i dla jej przyszłej pociechy. Nie wolno nam jednak zapominać, że jedzenie wciąż powinno pozostać dla nas przyjemnością, a nie źródłem stresu, ponieważ nie sprzyja on zdrowiu. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego co przyszła mama powinna jeść, a czego nie. Zapraszam do lektury!

W ciąży należy przyjmować dużo żelaza

Przede wszystkim dieta przyszłych mam powinna być bardzo bogata w żelazo, jest ono niezbędne do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym powinnaś wiedzieć, że żelazo jest bardzo potrzebne do budowy tkanek płodu, przede wszystkim zaś czerwonych ciałek krwi. W sytuacji, gdy przyszła mama nie dostarczy w swojej diecie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości żelaza może dojść do anemii, a tego powinniśmy unikać w szczególności w ciąży. Najlepiej przyswajalne, naturalne żelazo znajdziemy w chudym, czerwonym mięsie oraz w szczawiu, brokułach, szpinaku (generalnie w zielonych warzywach) oraz w jajach i w fasoli. Poza tym nie możemy zapominać o burakach, które też posiadają sporo żelaza i wątróbce – jednak z nią należy być ostrożnym, ponieważ nadmiar witaminy A w wątróbce może być szkodliwy dla naszego dziecka, dlatego z tej opcji lepiej jednak zrezygnować.

Zadbaj o świeże warzywa, owoce i pełnoziarniste pieczywo!

W diecie przyszłej mamy koniecznie powinny się znaleźć również mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strąkowe, mleko oraz jego przetwory. Chodzi oto, że to produkty posiadają wiele wapnia, żelaza oraz białka, które jest nam niezbędne w tym czasie. Warto zadbać także, aby w naszym jadłospisie znalazły się tłuszcze roślinne takie jak olej czy oliwa (na przykład jako dodatek do zdrowych sałatek). Możemy także spokojnie jeść brązowy ryż i makaron i pełnoziarniste pieczywo, ponieważ są one źródłem niezbędnych węglowodanów. Ponadto dostarczają one nam błonnika, składników mineralnych, witamin oraz co najważniejsze: energii. Na koniec nie możemy zapominać o spożywaniu na bieżąco świeżych owoców i warzyw, ponieważ są one źródłem błonnika, minerałów oraz witamin, które są nam szczególnie potrzebne w tym wyjątkowym czasie.

Czego należy unikać będąc w ciąży?

W trakcie ciąży powinniśmy unikać niezdrowych, przetworzonych przekąsek takich jak chipsy, ciastka, czy cukierki. Wszelkiego rodzaju słodycze niestety należy wykluczyć ze swojej diety, ponieważ nie dostarczają one Twojemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Poza tym należy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych, ponieważ ich nadmiar może przyczynić się do naszej nadwagi.