Choroby serca: odpowiednia dieta

Wbrew pozorom na dolegliwości związane z sercem cierpią nie tylko starsi ludzie, a taki problem może dotyczyć każdego. Podwyższone ciśnienie czy cholesterol są czynnikami, które wpływają na obniżenie kondycji tego ważnego organu w ludzkim ciele, dlatego powinniśmy zacząć zwracać uwagę na to, co jemy i w jaki sposób żyjemy. Nie od dziś wiadomo, że dieta i ruch mogą być naturalnym lekarstwem na liczne sercowe problemy! Przyjrzyjmy się zatem, jakie produkty powinny zagościć na stałe w naszej diecie.

Dieta dla serca: błonnik
W wielu poradnikach możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że najlepszą dietą dla serca jest dieta urozmaicona i bogata w warzywa i owoce. Taka informacja niewiele wnosi w naszą wiedzę o zdrowym odżywianiu… dlatego musimy poszukać rzetelnych źródeł. Konkretyzując, rzeczywiście serce „lubi” warzywa, ale głównie takie, które zawierają dużo błonnika – czyli szpinak, biała fasola czy suszone figi. W jaki sposób błonnik chroni serce? Błonnik należy do węglowodanów złożonych i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Część składu błonnika nie jest jednak trawiona przez ludzki układ pokarmowy (włókna), dlatego zaleca się jedzenie go w większych ilościach. Błonnik wspomaga trawienie w znacznym stopniu, powoduje uczucie sytości (więc także pomaga w odchudzaniu), zmniejsza stężenie złego cholesterolu i ogólnie reguluje różne procesy w organizmie. Niektóre z badań nad błonnikiem dowodzą, że ludzie, którzy spożywają tę substancję regularnie żyją dłużej i lepszej kondycji – kluczowym słowem jest jednak regularność!

Pozytywny wpływ czerwonego wina
Dwie lub trzy lampki czerwonego wina (z winogron lub czerwonych owoców) w tygodniu podniesie we krwi stężenie dobrego cholesterolu. Poza tym, picie czerwonego wina ma pozytywny wpływ na nasz układ krążenia – substancje w nim zawarte wzmacniają naczynka, lekko rozszerzają tętnice (więc zwiększa się przepływ krwi i zmniejsza się ryzyko zatorów) i ogólnie uelastycznia ścianki żył. Warto jednak wziąć pod uwagę, że spożywanie zbyt dużej ilości wina (i ogólnie alkoholu) lub picie napojów aromatyzowanych winem (czyli większości tzw. tanich win) spowoduje upośledzenie układu krążenia!

Kolor zielony niech zdominuje kuchnię!
Jeśli nie masz czasu, by dokładnie wczytywać się w proponowane diety dobre dla serca, przyjmij prostą zasadę – warzywa, owoce i zioła o kolorze zielonym to Twoi przyjaciele! To samo tyczy napojów: zamień czarną kawę na zieloną, zacznij pić zieloną herbatę i różnego rodzaju napary ziołowe. Te produkty są bogate w antyoksydanty, które oczyszczają organizm, dzięki czemu wątroba produkuje mniej żółci, a co za tym idzie – odciąża pracę całego organizmu. Poprawić kondycję serca możemy niewielkim wysiłkiem!